Utdrag ut Särtrycket:

VÄLJ RÄTT RAS
Olika raser har utvecklats för olika ändamål. Genom långsiktig avel har olika beteenden specialiserats hos olika raser. Dessa arbetsegenskaper har människan utnyttjat till sin fördel. För herden med boskap var det viktigt att ha en stark och modig hund som dels kunde hjälpa till vid förflyttning av djuren, och dels vakta mot rovdjur och boskapstjuvar. 
Gårdshundar fanns överallt, de var extremt uppmärksamma på allt som hände på och runt gården. De skulle kunna skälla och larma när obehöriga kom, hålla rent från skadedjur, fösa hem djur från betet eller vara med vid småviltsjakt.


VILKEN RAS PASSAR BÄST?
Det finns ungefär 300 olika raser i Sverige. Bland alla dessa raser finns det säkert en ras som passar varje smakriktning. Men valet kan ändå vara svårt. Vill man ha en snabb och livlig hund med vallarbete som bakgrund eller en tung och stor hund med starkt vaktbeteende? Kanske en elegant, högbent och snabbsprungen hund som älskar frihet eller en hund med strävhårig päls och mustasch, pigg på upptåg och vasst humör?
Det finns hundar med lång, böljande päls, stort motionsbehov och fågel i blick och det finns hundar med tjock päls som trivs bäst utomhus. Passar en liten hund som älskar att sitta i knä och som gärna larmar med skall eller en ”skogens” hund med stort doftintresse och behov av skogsliv och jakt? Står längtan efter en hund med stort intresse för vatten och att bära saker i munnen eller en kompakt och tung hund med mycket muskler?

tillbaka